Zemira Alajbegović/Neven Korda: Staro in Novo (1997)

Posted · Add Comment

Staro in novo je dokumentarec o posnetkih FVVidea. Rekonstruira živahni vrvež na ‘ljubljanski subkulturni sceni’ v 80-ih letih. Množico dokumentov in video posnetkov, nastalih od 1982 do 1989, sta avtorja združila v enourno pripoved, v kateri se melanholična zgodba posameznika prepleta s tokom družbeno-kritične subkulture in širšim zgodovinskim okvirjem – manično jugoslovansko socialistično realnostjo.

Vrstijo se gledališke predstave in koncerti punkerskih skupin v podzemnem klubu in multimedijski performansi skupine Borghesia; podobe iz pornografskih filmov, ostarelih socialistižnih veljakov, političnih ritualov se prepletajo s podobami živih ljudi; v 80-ih sta začela delovati prvi gej klub in prvi ženski klub, neodvisno založništvo; filozofi kot Slavoj Žižek so razpravljali o razmerju med punkom in vladajočo kulturo, itn. Subkultura je predhodila [AVANT GARDE] premikom, ki so zajeli socialistižne režime v 80-ih letih. Staro in novo obuja ta navdihnjeni čas, ohranja narobno, marginalno plat zgodovine, piše zgodovino tistih, ki jih zgodovina izloča.

Film je narejen iz arhivskih materialov in video projektov gledališke skupine FV112/15, Diska FV, Radia Študent, FV videa in Založbe FV iz obdobja 1981-88. Vključuje tudi glasbo, fotografije in tekste iz tega obdobja.

film je dostopen na:  http://www.e-arhiv.org/

objave o filmu: http://www.ljudmila.org/

*Zemira Alajbegović/Neven Korda (1958, 1956, Jugoslavija) ustanovitelja gledališke skupine FV 112/15, skupine Borghesia, Diska FV (1982-1988) in FV video produkcije.