Suzana Tratnik/Maja Wiess: Ime mi je Damjan (2015)

Posted · Add Comment

Prvi slovenski celovečerec po romanu Suzane Tratnik “Ime mi je Damjan”. Režirala ga bo Maja Weiss, ki s Tratnikovo piše tudi scenarij. V središču zgodbe romana je razlomljen svet odraščajočega 19-letnika, ki svojo samostojnost vzpostavlja na skrajen, brezkompromisen in hkrati zelo samoten način, med drugim tudi skozi odpoved svojemu imenu in pripisani ženski družbenospolni identiteti. Film “Ime mi je Damjan”, ki nastaja v producentski hiši Vertigo Emotionfilm, bo t. i. ‘dramedy’ oziroma komična drama, namenjena širšemu občinstvu.

*Maja Weiss, režiserka in prva ženska, ki je v Sloveniji režirala celovečerni film, Varuh meje (2002). Med letoma 2005 in 2007 je bila predsednica Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev. Od leta 2003 je članica Evropske filmske akademije.

*Suzana Tratnik, pisateljica, prevajalka in sociologinja. Kot dolgoletna aktivistka lezbičnega gibanja je leta 1996 sodelovala pri urejanju dela L, zbornik o lezbičnem gibanju na Slovenskem 1984–1995. V literarnih revijah in antologijah je objavila več kratkih zgodb: Modra svetloba (1990), Ženski zalivi (1996), Ne bomo več pridne (1997), Sappho küst Europa (1997), The Vintage Book of International Lesbian Fiction (1999). Njen roman Ime mi je Damjan je leta 2005 izšel v češčini, nemščini in srbščini. V svojih literarnih delih se Suzana Tratnik osredotoča predvsem na neusklajenosti med posameznikom in družbo.